Grzyby w occie to dla niektórych bardzo dobre wspomnienie z dzieciństwa. W tym smaku jest coś takiego, że się go zapamiętuje na bardzo długi czas, dlatego trzeba będzie zastanowić się czy właśnie teraz nie zrobić takich grzybków w occie? Trzeba oczywiście wiedzieć jak się za to zabrać, ale nie jest to wcale takie skomplikowane jak wygląda. Musimy tylko zebrać potrzebne produkty i można będzie działać od razu.

Co jest nam potrzebne do zrobienia grzybków w occie?

Składniki mogą się różnić w zależności od tego, co dokładnie lubimy. Oczywiście różnić się może też ilość grzybów, jaką chcemy zrobić. Najlepiej przepis widać na przykładzie jednego kilograma grzybów. Byłoby dobrze gdyby to były podgrzybki, maślaki, kurki, a nawet pieczarki. Im szlachetniejsze grzyby tym lepszy będzie później smak. Do tego konieczne będą dwie i pół szklanki wody.  Dla samu dodajemy sól, ale tak żeby nie przesadzić z jej ilością, bo przecież nie o to naćm chodzi?  Kluczem do smaku i całkowitego sukcesów jest wykonanie w odpowiedni sposób zalewy. Potrzebujemy wtedy do tego dwie szklanki wody oraz pół szklanki octu. Nie ma, co dawać więcej octu, bo całość nie będzie smakowało i może być nie do zjedzenia. Taka proporcja dwie szklanki wody i pół szklanki octu to optymalne rozwiązanie, dlatego warto na nie postawić. Do tego przydałoby się zastosować dwie średnie celu oraz łyżkę soli.  To nie wszystko, bo przyda się również łyżeczka cukru, do smaku pieprz i kilka liści laurowych. Można również dodać kilka kuleczek ziela angielskiego oraz gorczyce. Taka mieszanka daje nam super zalewę, która na pewno będzie nam bardzo smakowała i całość będzie po prostu wyśmienita.

Przygotowanie grzybków w occie

Trzeba będzie przygotować małe i bardzo twarde grzyby. Trzeba je oczyścić i umyć. Przyda nam się wysoki garnek, do którego grzyby przełożymy i zalejemy wodą. Wody jest potrzebne tyle żeby kapelusze dobrze były zakryte. Teraz trzeba to posolić i przez kilka do kilkunastu minut gotować.  Jeśli grzyby są już dobrze obgotowane to przyszłą pora na przecedzenie ich i przepłukanie zimną wodą. Teraz musimy włożyć grzybki do wcześniej przygotowanych słoiczków. Wielkość słoików nie powinna być zbyt duża. Wybieramy takie słoiki żeby później taki słoik zjeść na raz. Wtedy nie będzie się nic marnowało i na pewno będziemy z tego powodu bardzo zadowoleni, bo nasza praca nie pójdzie na marne. Jeśli mamy grzybki w słoikach to przyszła pora na zalanie ich zalewą octowa, którą wcześniej przygotowaliśmy. Słoi mi dokręcam i pasteryzujemy w garbku przez kwadrans.  Po tym czasie nadają się do użycia i możemy wrócić do tych smaków, które tak dobrze nam się kojarzą.

Smaczne jedzenie

Można powiedzieć, że takie grzybki w occie to bardzo dobry dodatek. Można dzięki nim uzyskać jeszcze lepszy smak potraw, które stoją na stole. Można później na święta otworzyć słoiczek i podawać domownikom i gościom. Wiele osób właśnie tak wykorzystuje grzybki w occie i my również możemy to zrobić. Nie musimy jeść takich grzybków za dużo, bo grzyby same w sobie są ciężkostrawne, ale nie oznacza to, że mamy ich w ogóle nie jest. Taki dodatek takie urozmaicenie to właśnie to, czego nam brakowało. Goście, którzy spróbują takie grzybki w occie będą tym zachwyceni, dlatego nie ma się, co dziwić, że wiele osób właśnie teraz robi sobie grzybki. Pamiętajmy tylko o tym żeby grzybki, które stosujemy do takiej zalewy pochodziły ze sprawdzonego źródła. Jeśli smaki je zbieraliśmy to trzeba się upewnić, że są naprawdę bardzo dobre. Tylko w ten sposób można będzie je stosować i podawać na stole. Nie można o tym zapominać, bo nie chcemy przecież sobie i innym zaszkodzić? Codziennie jeść takich grzybków nie będziemy, bo by nam się przejadły, ale raz na jakiś czas na pewno warto będzie po nie sięgnąć, dlatego trzeba się cieszyć z tego, że w łatwy sposób można będzie je przygotować. To zajmuje niewiele czasu, ale za to jak smakuje. Te osoby, które jeszcze nie próbowały takich grzybków w occie jak najszybciej powinny je przygotować, a przekonają się, że naprawdę wiele do tej pory straciły. Na spokojnie sobie poradzimy z przygotowaniem grzybków i zalewy. To nie jest jakieś trudne zadanie i postępując zgodnie z instrukcją, która znajduje się wyżej można będzie bardzo szybko przygotować coś bardzo smacznego. Przekonamy się, że jako dodatek takie grzybki w occie nie mają sobie równych i często będziemy po nie sięgać i robić nowe i nowe słoiki. Wiele osób tak robi nawet kilka razy w roku, ale najlepiej to robić wtedy, kiedy mamy świeże grzybki prosto z lasu.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here