5 wskazówek, które pomogą ci upiec brownie idealne

0
309

Brownie to ciasto, które powinno rozpływać się delikatnie po podniebieniu, pieścić kubki smakowe i dostarczać nieziemskich wrażeń. Chcesz przygotować idealnie lepkie, wilgotne i zwarte ciasto? Poznaj te wskazówki i upiecz doskonałe brownie.

Odpowiednio przygotowana czekolada

Sercem każdego brownie jest czekolada. Od jej jakości zależy głęboki smak wypieku. Jeśli chcesz, żeby ciasto było lepkie i zbite, musisz dobrze rozpuścić czekoladę. Nie wolno Ci dopuścić do jej przegrzania, zwarzenia czy przypalenia. Podczas ogrzewania składników nieustannie mieszaj masę, aby miała odpowiednią konsystencję oraz pilnuj temperatury.

Zachowanie proporcji mąki do tłuszczu

Tłuszcz w cieście odpowiada za jego miękkość i wilgotność. Jednak dobrej jakości masło może nie wystarczyć. Musisz także zachować odpowiednie proporcje między mąką a tłuszczem. Pamiętaj, że znajdziesz go także w czekoladzie!

Aby ciasto było wilgotne, na 1 szklankę mąki dodaj jedną kostkę masła i dwie tabliczki czekolady lekko gorzkiej 50% E.Wedel. Szczegółowe proporcje składników znajdziesz tutaj: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/.

Przesianie sypkich składników

O przesianiu składników bardzo często się zapomina, a ten etap ma kluczowe znaczenie dla miękkości ciasta! Mąka, cukier, proszek do pieczenia, sól – wszystkie składniki dokładnie przesiej przez sitko i pozwól, by delikatnie opadły na dno miski.

Dodanie soli

Słony dodatek wspaniale podkreśla smak czekolady i kakao gorzkiego z Ghany E.Wedel. Nie obawiaj się dodać nawet łyżeczki soli do masy – dzięki temu wypiek będzie miał wspaniały aromat, pięknie wyrośnie i z pewnością oczaruje gości!

Boisz się dodać sól do ciasta? Zastąp ten dodatek słoną polewą czekoladową lub słonym karmelem.

Prawidłowy czas pieczenia

Brownie to ciasto, które jest bardzo wrażliwe na zbyt długi czas pieczenia. Dlatego najlepiej jest je piec przez 20-25 w temperaturze 180°C. Wypiek będzie gotowy, gdy skórka będzie chrupiąca, a środek elastyczny. Jeśli wydłużysz czas spędzony w piekarniku, wilgoć z ciasta wyparuje, a ciasto będzie suche.

Przygotowanie brownie nie jest trudne, a jeśli będziesz podążać za tymi wskazówkami, z pewnością wyjdzie ono doskonałe!

[Głosów:2    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here