jak gotować zielone szparagi

Zielone szparagi pojawiają się coraz częściej na naszych stołach. Trzeba się do wszystkiego przekonać, dlatego warto spróbować tak przygotować szparagi żeby smakowały całej naszej rodzinie. Tym bardziej, że to niepozorne warzywo ma wiele właściwości, które wpływają bardzo dobrze na nasz organizm. W szparagach znajdziemy bardzo dużo różnego rodzaju witamin oraz minerałów. Według badań szparagi działają przeciw nowotworom, ale również wpływają na prawidłowy rozwód płody czy nawet na odchudzanie. Mówi się, że szparagi to też bardzo dobry afrodyzjak.

W szparagach znajdziemy między innymi kwas foliowy i witaminę C oraz E.  Oczywiście jest tam również asparagina, która wspomaga pracę nerek, ale też wapń, fosfor czy potas. Te wszystkie składniki bardzo pozytywnie wpływają na nasze zdrowie, dlatego im częściej jemy szparagi pod różną postacią tym lepiej dla nas. Tylko czy potrafimy je przygotowywać? Wiele osób nie za bardzo wie jak się za szparagi zabrać, a szkoda, bo nie jest to wcale takie trudne, na jakie może wyglądać. Każdy, kto dowie się jak gotować szparagi będzie bardzo dobrze przygotowany i już dzisiaj może kupić szparagi w sklepie i je przygotować.

Przegotowanie szparagów

W przypadku zielonych szparagów mamy o wiele łatwiej niż z białymi. Ponieważ te zielone są bardziej miękkie i nie trzeba ich obierać. Białe szparagi mają twarde włókna, dlatego trzeba będzie ja obierać. Jeśli dopiero zaczynamy przygodę ze szparagami to na pewno te zielone warto wybrać, bo nie będziemy musieli wykonać tak dużo pracy przy ich przygotowywaniu, a na pewno na tym nam zależy.

Jeśli mimo wszystko chcemy bawić się w obieranie to trzeba to tego użyć zwykłego nożyka albo skrobaka do warzyw. Zajmie nam to kilka chwil i cały szparag będzie bardzo dobrze obrany tylko trzeba się zastanowić czy poza odcięciem końcówek w szparagach zielonych warto w ogóle to robić? Skoro nie ma to sensu to, po co tracić na to czas? Trzeba będzie skupić się na gotowaniu takich zielonych szparagów, a nie na tym jak je obrać.

szparagi różne rodzaje

Grotowanie szparagów

Skoro szparagi już są obrane albo tylko umyte to trzeba będzie przygotować garnek z wodą. Wkładamy do wody szparagi irg boimy się tak żeby główki wystawały nieco ponad powierzchnię wody. Dla smaku można dodać łyżeczkę cukru. Nie jest trudno w ten sposób gotować, dlatego na pewno sobie z tym poradzimy. Wystarczy tylko włożyć szparagi jak makaron spaghetti i mamy problem z głowy. Wtedy będą główkami do góry. Musimy pamiętać również o tym, że wodę osolić, bo inaczej szparagi nie będą zbyt dobrze smakowały.

Soli nie musi być dużo, ale na pewno dla smaku się trochę przydaje i nie można o tym zapominać. Samo gotowanie nie trwa długo. Wystarczy, że będziemy gotować je około ośmiu minut. Pamiętajmy, że ten czas liczony jest od zagotowania wody, a my szparagi wkładamy na zimną wodę.  Po tych kilku minutach szparagi są gotowe do dalszego przygotowania. Sami widzimy, że nie jest to trudne zadanie.  Trą kilka minut na pewno każdy z nas znajdzie tym bardziej, jeśli będziemy wiedzieć, jakie właściwości mają szparagi.

Warto je na stałe włączyć do naszej codziennej diety, bo wiele na tym zyskamy. Trzeba dbać o zdrowie, a szparagi są właśnie idealnym dla nas rozwiązaniem. Na pewno na tym zyskamy i szybko się przekonamy, że do naszego organizmu będziemy mieć dostarczane wszystkie najbardziej potrzebne składniki.  Im więcej się o szparagach czyta tym bardziej się do nich przekonujemy, dlatego nie pozostaje nam nic innego jak kupić sobie na próbę, chociaż kilka sztuk i przekonać się jak smakują.

zielone szparagi

Kupujemy szparagi

Trzeba będzie dobrze przyglądać się na szparagi, które kupujemy. Nie jest wcale łatwo kupić szparagów, które będą się nadawały do spożycia. Jeśli kupujemy je w supermarkecie to często są już stare, zwiędnięte i nie będą nam smakowały. Nie pozostaje nam nic innego jak tak długo szukać aż wreszcie znajdziemy coś odpowiedniego. Wtedy na pewno będziemy bardziej zadowoleni. Jeśli wybierzemy stare szparagi to można się do nich zrazić, bo ich smak na pewno nie będzie nam odpowiadał.

W takiej sytuacji trzeba będzie udać się do takiego sklepu, który zawsze ma świeży towar, a będziemy na sto procent pewni, że to, co kupiliśmy jest dobre. Znajdziemy wiele przepisów na szparagi, które będzie można wykorzystać w swoich posiłkach. Jest tego bardzo dużo, co oznacza, że nam się takie szparagi nigdy nie znudzą, dlatego warto będzie już dzisiaj je kupić i przygotować. Na pewno nam będą smakowały i na pewno będziemy chcieli je jeść tak często jak to tylko jest możliwe.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here