Jeśli nie chcemy, by nasze poczynania w internecie były śledzone możemy korzystać z przeglądarki w trybie incognito (nazywanym również trybem prywatnym). Jest to specjalny tryb, który został wprowadzony do większości, jeżeli nie do wszystkich przeglądarek na swego rodzaju prośbę użytkowników. Nie każdy chce, aby jego poczynania i poszczególne kliknięcia były zapisywane przez jego komputer, czy przeglądarkę internetową.
Tryb ten w teorii cechuje się tym, że nie zapisuje historii przeglądania, ani nie zapisuje żadnych informacji np. nie zapamięta tego, co wpisywaliśmy w wyszukiwarce, więc nikt się nie dowie, że nie umiemy ugotować jajka na twardo.
Oczywiście nie jest to tryb idealny z kilku powodów. Pierwszą sprawą może być fakt, iż z czasem może się okazać, że chcielibyśmy wrócić do tego, co już przeglądaliśmy. Nie znajdziemy już wtedy w historii przeglądarki tego nadzwyczajnie śmiesznego filmiku, ani nie znajdziemy tego zabawnego obrazka, przy którym prawie się posikaliśmy. Tryb prywatny nie tylko nie zapamięta tego, jakie strony odwiedzaliśmy, ale również nie zanotuje haseł, które wtedy wpisywaliśmy. Tak więc jeśli zakładałeś konto w trybie incognito, to musisz je zapamiętać na własną rękę, gdyż komputer, telefon czy tablet z którego wtedy korzystałeś tego nie zapamięta. Zapewnia to nam prywatność oraz bezpieczeństwo np. naszych danych – loginów do stron oraz haseł.

Jednak nie jest to tak, że zupełnie nikt nie wie na jakie strony wchodziłeś i jakie linki klikałeś. O ile ciężko to będzie sprawdzić z twojego komputera przez rodzeństwo, dzieci lub partnera, to już dostawca internetu nadal będzie miał to jak na tacy. Od tego nie uciekniesz. Gdzieś te dane będą. Nie tylko dostawca, ale również strony, które odwiedzamy w trybie incognito wiedzą, że zostały odwiedzone o tej godzinie i z tego konkretnego urządzenia.
Dobrze, ale co w takim razie z tym wszystkim, co już zostało zapisane. Co jeśli nie używamy trybu prywatnego, nie wiedzieliśmy, że taki istnieje, albo denerwują nas dopasowane reklamy oraz podpowiadanie google? Co z historią przeglądarki?
Całe szczęście wyzerowanie tych danych nie jest specjalnie trudne.
Tutaj są dwie sprawy. Jedną jest historia przeglądarki, która monitoruje co odwiedzaliśmy, aby potem móc to znaleźć i ponownie przeczytać na przykład jakiś ciekawy artykuł. Drugą sprawą są pliki cookies – czyli ciasteczka.

Zapewne nie raz i nie dwa tuż po włączeniu jakiejś strony spotkaliście się z napisem w stylu „Ważne, stona ta wykorzystuje pliki cookies” albo „ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej”. Co to jest i co z tym można zrobić. Można to zaakceptować, albo olać – przy czym to drugie skutkuje pozostawieniem wkurzającego napisu na jedną piątą strony.
Ciasteczka są to niewielkie informacje dotyczące naszych preferencji zbierane przez poszczególne strony, alby dopasować lepiej treści. Jeśli na stronie z informacjami na temat świata interesują ciebie informacje dotyczące zwierząt, to strona ta zapisuje te informacje, przez co częściej będą ci się wyświetlać artykóły na temat zwierząt i przyrody. Portal dzięki ciasteczkom widzi, że cię to interesuje i proponuje więcej podobnych treści.
Jesli chcesz, żeby dana strona zapamiętała twoje dane logowania, to również musisz wyrazić na to zgodę poprzez zaakceptowanie plików cookies. Dzięki temu, jeśli nie chcesz, żeby takie informacje były gdzieś zbierane – to po prostu nie będą.
Co zatem zrobić jeśli nie chcemy dalej pozwalać google na autouzupełnianie naszych wyszukiwań, albo nie chcemy, żeby facebook miał zapamiętane nasze dane logowania? Jak usunąć ciasteczka?

Zarówno historii przeglądarki jak i ciasteczek można w łatwy sposób się pozbyć. Zwykle wystarczy wejść w ustawienia i znaleźć opcję „usuń pliki cookies” lub „usuń ciasteczka”.
Jeśli chodzi o usuwanie ciasteczek z google chrome, to trzeba kilknąć kilka razy więcej. Najpierw klikamy w prawym górnym rogu trzy kropeczki, które otwierają przed nami kilka opcji. Tam znajdujemy zakładkę „ustawienia”, gdzie przeglądarka przenosi nas na nowo otwartą kartę. Po zjechaniu na sam dół tych wszystkich ustawień widzimy napis „zaawansowane”. Trzeba w to kliknąć lewym przyciskiem myszy, aby pokazały się przed nami kolejne możliwości. Pierwsza z ukazujących się tam tabelek nosi tytuł „Prywatność i bezpieczeństwo” i na samym jej dole widnieje „Wyczyść dane przeglądania”. Jakby ktoś miał wątpliwości, co kliknięcie w to magiczne pole sprawi, to jest to opisane dokładniej po kliknięciu.

Istnieje tam możliwość wyboru, co dokładnie chcemy usunąć i z jakiego przedziału czasowego. Podsumowując – polecam korzystać z tych możliwości.

[Głosów:0    Średnia:0/5]
PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułjak karmić kota
Następny artykułjak stworzyć logo

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here