Trudno byłoby znaleźć osobę, która nie lubi grzybów? Kochamy to robić i można to robić całymi dniami. To, dlatego wiele osób traci w tym umiar. Widać to po ilości grzybów, jaką przywożą ze sobą. Całe bagażniki grzybów oznaczają mnóstwo pracy. Właśnie dla tej pracy wiele osób rezygnuje ze zbierania grzybów, bo nie mają na to czasu. Musimy się spieszyć z wykonaniem tego zadania, bo grzyby nie mogą zbyt długo leżeć. W przeciwnym razie cała nasza wyprawa pójdzie na marne, a grzyby tak naprawdę się zmarnują, a przecież nie o to nam chodzi? My chcemy jak najwięcej na tym zyskać. Jedne grzyby będziemy zalewać octem, a drugie smażyć. Można też zawekować grzyby w słoikach. Rozwiązań mamy bardzo dużo, dlatego na pewno znajdzie się taki sposób na przetrzymanie grzybów przez długi czas żebyśmy później chcieli to jeść. Tym bardziej, że przepisów w Internecie można znaleźć tak bardzo dużo żeby każdy z nas znalazł coś dla siebie. Wystarczy tylko określić się, o jakie smaki nam chodzi i wtedy wybierzemy to, co najlepsze. Oczywiście wcześniej czeka nas czyszczenie grzybów.

Zaczynamy pracę

Na początek trzeba posegregować nasze grzyby i to trochę czasu nam zajmie. Oddzielamy te większe od mniejszych albo te, które mamy zalać octem, czyli małe od dużych, które mamy usmażyć. Selekcje robimy wedle własnych upodobań, dlatego trzeba na to poświecić trochę czasu.  Kolejny krok to oczyszczenia i tutaj bez ręcznej pracy nam się nie uda tego zrobić. Musimy zaopatrzyć się w mały nożyc, który ma spiczasty czubek. To bardzo ważne żeby nóż dobrze leżał w ręku, bo będziemy z niego korzystać przez długi czas. Im więcej grzybów mamy tym więcej czasu na czyszczenie trzeba będzie poświecić, ale za to jesteśmy bardzo dobrze przygotowani czy to do suszenia grzybów czy ich gotowania. Na Wigilię taka porcja grzybów będzie jak znalazł, dlatego warto na nią poświecić swój czas. Nawet, jeśli nam się nie za bardzo chce to trzeba na to patrzeć tak, że wiele na tym zyskamy i się przygotujemy na różne okazje gdzie grzyby są potrzebne do różnych potraw.

Czyszczenie grzybów

Najważniejsza czynność to sprawdzenie czy grzyb nie ma robaków. Jeśli jest dużo robaków to nie ma sensu nic z tego wykrywać tylko całość wyrzucamy. Jeśli tylko część grzyba ma robaki to można postarać się o wycięcie tej części. Gdyby się okazało, że na grzybie jest pleśń to lepiej się od razu takiego grzyba pozbyć. Nie ma, co się łaszczyć, bo nasze zdrowie jest przecież najważniejsze i nie można o tym zapominać.  Skoro mamy nożyk to trzeba będzie nim oczyścić nóżki i kapelusze. Robimy to dokładnie skrobiąc powierzchnie grzyba. Głównie chodzi o to żeby z grzybów usunąć zanieczyszczenia jak piasek, liście czy inne drobiny. Nie opłaca się też zbyt długo czekać z czyszczeniem grzybów, bo wtedy ten piasek i brud zaschną i bez moczenia grzybów się nie obędzie, a na pewno nie chcemy sobie robić tak dużo pracy? Po przyjedzie z lasu od razu zabieramy się za czyszczenie grzybów i wtedy nie będziemy mieć problemów.

Co dalej będziemy robić?

Skoro już wstępnie grzyby zostały oczyszczone to nie pozostaje nam nic innego jak włożyć je do miski i zalać wodą. To daje nam możliwość pozbycia się wszystkich innych zanieczyszczeń z grzybów. Znowu trzeba będzie zrobić połączenia poszczególnych gatunków grzybów albo segregować je pod względem wielkości. Jedne nam się przydadzą na dzisiaj, inne włożymy do słoików, a jeszcze inne będą suszone. Najwięcej mamy suszonych grzybów, bo łatwo je przechowywać i w razie, czego można będzie w łatwy sposób z nich korzystać. Nie wszystko da się przejeść, dlatego takie suszenie to bardzo dobre rozwiązanie.  Jeśli jest suchy rok to grzybów, które mają robaki jest bardzo dużo. To oznacza, że od razu w lesie warto to sprawdzić. Może się okazać, że mamy cały koszyk grzybów, a tak naprawdę kilka z nich nadaje się do spożycia. Szkoda na to naszego czasu, dlatego warto już wcześniej sprawdzić czy grzyby nadają się do zabrania czy zostawiamy je w lesie?  Zbieranie grzybów to sposób na odstresowanie się, dlatego warto będzie się tym zająć. Na pewno wiele zyskamy i szybko przekonamy się, że nawet, jeśli nie znajdziemy grzybów to, chociaż pochodzimy sobie po lesie i nawdychamy się świeżego powietrza.  Jeśli tylko zacznie się sezon na grzyby to mnóstwo osób stoi na parkingach. Ludzie szukają jak największej ilości grzybów, bo chcą później je wykorzystać do potraw, jakie będą przygotowywać.  Grzyby pasują do wielu dań, dlatego na pewno znajdziemy sposób na to żeby je wykorzystać i polepszyć smak takiego jedzenia.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here